Frumusețea este în ochii celui care privește – însă în multe culturi, părul bogat și lucios și pielea sănătoasă și netedă sunt văzute ca idealuri universale. Din fericire, există o vitamină care susține toate aceste procese în corp. Cu toate acestea, biotina poate face mult mai multe, și vom explica exact cum în cele ce urmează.
Ce este biotina și de ce este importantă?
Biotina este o vitamină din familia complexului B. În Regatul Unit și Statele Unite este cunoscută și sub numele de Vitamina B7, în timp ce în Franța este numită Vitamina B8. Pentru a complica lucrurile și mai mult, istoric a fost numită Vitamina H (de la “Haut” – cuvântul german pentru piele). Dar pentru claritate, vom rămâne la termenul de biotină.
Corpul tău are nevoie de biotină pentru mult mai mult decât părul și pielea; joacă un rol vital într-o serie de procese metabolice esențiale de care depinde fiecare celulă. De exemplu, biotina ajută la descompunerea nutrienților stocați, cum ar fi acizii grași și aminoacizii, transformându-i în zahăr atunci când ți-e foame – asigurându-se că organismul tău nu rămâne fără energie.
Biotina este, de asemenea, esențială pentru sinteza acizilor grași. Și, deși aceștia nu se găsesc doar în acele depozite de grăsime mai puțin dorite, ei formează și biomembranele care înconjoară celulele corpului și sunt esențiali pentru producția de hormoni și alte substanțe biologic active.
Una dintre funcțiile cele mai critice ale biotinei este în creier, unde este necesară pentru sinteza anumitor neurotransmițători. Drept urmare, se crede că are un impact asupra funcției psihologice. Chiar și în nucleul celular, biotina joacă un rol crucial, ajutând la structurarea ADN-ului și activând sau dezactivând genele după nevoie.
După cum poți vedea, beneficiile biotinei merg mult dincolo de frumusețea exterioară.
Este adevărat că biotina promovează creșterea părului?
Din păcate, nu chiar. Deși semnele timpurii ale deficienței de biotină afectează părul, ceea ce îi face pe unii să creadă că vitamina poate promova direct creșterea părului sau repara firele deteriorate, realitatea este puțin mai complexă. Biotina este un ingredient comun în multe produse cosmetice și medicale pentru păr. Studiile sugerează că problemele de păr cauzate de deficiența de biotină se pot îmbunătăți în câteva luni de la suplimentare. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) chiar recunoaște că biotina ajută la menținerea sănătății normale a părului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca biotina să îți facă părul să crească mai repede sau să repare vârfurile despicate.
De ce sunt considerate pielea, părul și unghiile sănătoase drept idealuri de frumusețe?
Indiferent cât de mult ne opunem idealurilor de frumusețe convenționale, este greu să negăm importanța părului și a pielii – atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. Există un motiv întemeiat pentru aceasta. Conform unei teorii evolutive larg acceptate, atractivitatea exterioară reflectă sănătatea internă a unui individ. Această atractivitate acționează ca un mecanism de identificare a partenerilor sănătoși. Cu alte cuvinte, percepem trăsături precum părul bogat și pielea clară ca fiind atractive deoarece le asociem cu o stare bună de sănătate.
Deci, poate o nutriție bună nu doar să mențină procesele vitale interne în ordine, ci și să contribuie la frumusețea exterioară? Până la un anumit punct, da. Cu toate acestea, numeroși alți factori biologici, culturali și chiar economici influențează standardele de frumusețe – și aceștia sunt încă cercetați astăzi.
Ce alimente conțin biotină?
Biotina este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu este stocată în corp. De aceea, este important să obții biotina prin dietă. Aceste șapte alimente sunt surse excelente de biotină:
- Ouă gătite (cum ar fi fierte)
- Organe (ficat, rinichi)
- Ciuperci (galbiori, hribi, ciuperci champignon)
- Nuci și semințe (semințe de floarea-soarelui, nuci)
- Lapte și produse lactate
- Soia
- Ovăz, cereale integrale și orez brun
Important de știut: Te întrebi de ce specificăm „ouă gătite”? Asta deoarece ouăle crude conțin o proteină numită avidină, care inhibă absorbția biotinei. Astfel, consumul excesiv de ouă crude poate duce la o deficiență de biotină.
Necesarul zilnic de biotină: 40 de micrograme
Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă un aport zilnic de 40 de micrograme de biotină pentru adolescenți și adulți. Pentru femeile care alăptează, DGE sugerează un aport ușor mai mare, de 45 de micrograme pe zi.
Care sunt simptomele deficienței de biotină?
Semnele timpurii ale deficienței de biotină apar adesea în țesuturile care se regenerează rapid, cum ar fi pielea, părul și unghiile. Simptomele deficienței pot include:
- Piele uscată și roșie în jurul ochilor, nasului și gurii
- Căderea părului și unghii fragile
- Inflamația corneei și a conjunctivei
- Infecții fungice ale membranelor mucoase
- Slăbiciune generală a sistemului imunitar
- Oboseală și letargie
- Greață, vărsături și pierderea apetitului
Medicii nu se gândesc imediat la deficiența de biotină atunci când diagnostichează aceste simptome, deoarece ele pot indica și multe alte afecțiuni de sănătate.
Există efecte secundare de la suplimentele de biotină?
Deoarece biotina este solubilă în apă, corpul tău va elimina orice exces prin urină. Acest lucru înseamnă că chiar și dozele mai mari de biotină sunt, în general, considerate sigure.
Biotina este un ingredient esențial în colagenul lichid de la 21Collagen, fiind prezentă într-o concentrație de 50 mg per doză de 30 ml de colagen zilnic. Aceasta contribuie la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor, dar și la funcționarea normală a proceselor metabolice esențiale, asigurând astfel nu doar frumusețea exterioară, ci și susținerea vitalității interne.